Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je bril niet helemaal lekker zit.

We geven je graag wat tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je bril helemaal goed zit. Je kunt de meeste aanpassingen aan je bril zelf uitvoeren. Doe het samen. Zelf achter je oren kijken is heel lastig.

Kom je er niet uit, of laat je het liever door iemand anders doen? Dan kun je bij veel opticiens tegen betaling je bril laten bijstellen.

Tip 1 Stel de bril achter je oren

Zorgen dat de veren (pootjes) van je bril de vorm van je oren volgen. Het is handig om dit samen met iemand te doen

De veren zitten te ruim. Je bril kan afzakken

De veren zitten te strak en drukken tegen je oor. Dit komt bij een nieuwe bril maar zelden voor.

Precies goed. De veren volgen de ronding van je oren.

Aan de slag

Pak een bakje met heet water (60 tot 80 graden) en houdt de veer die je wilt buigen een minuut in het hete water. Pas op dat je je niet verbrand. Pak met een theedoek het deel wat je wilt buigen vast. p>

  1. Te ruim: “Zet je duim aan de onderkant van de veer waar je de nieuwe kromming wilt hebben en druk met je andere hand de veer met opbouwende kracht, rustig in de juiste kromming naar beneden.

  2. Te strak: “Zet je duim aan de bovenkant van de veer en buig de kromming zoveel als mogelijk recht. Je wilt immers de kromming van de veer verder naar achter brengen. Als dat gelukt is buig je de veer zoals uitgelegd bij 1.

Tip 2 Je veren zijn verbogen

Een bril is een gebruiksvoorwerp. Soms ga je er op zitten of liggen. Soms wordt het van je hoofd getrokken door een kindje. Het is vervelend als dit gebeurt.

Aan de slag

De veren lopen niet meer gelijk en zijn naar boven of onder gebogen.

Pak de veer bij de aanzet van het voorstuk van het montuur vast me een platte tang. Gebruik een dunne stoffen doek ertussen om beschadigingen te voorkomen. Pak met je andere hand het brillenglas vast en buig voorzichtig de veer weer in de juiste rechte houding. Een opticien doet dit op dezelfde manier. Vind je dit spannend bezoek dan een winkel en betaal voor het afpassen van je bril.

Veer omhoog verbogen

Veer omlaag verbogen

Zo is de bril goed

Tip 3 Je voorstuk van het montuur is verbogen

Net als bij de veren kan ook het voorstuk verbuigen bij onzorgvuldig gebruik

Voorstuk montuur is doorgebogen naar buiten

Voorstuk montuur is doorgebogen naar binnen

Zo is je bril recht