Blauw licht brillen – Bescherm je ogen en verbeter je slaap
Heb ik een blauw licht bril nodig? Of is een blue block bril onzin?
Steeds meer mensen stellen zichzelf deze vraag. In een wereld vol schermen en kunstlicht is het geen overbodige luxe om na te denken over de effecten van blauw licht op je gezondheid. Blauw licht brillen, ook wel bekend als blue block brillen, bieden een wetenschappelijk onderbouwde oplossing om jouw ogen én nachtrust te beschermen.
Waarom een blauw licht bril?
Blauw licht wordt uitgestraald door smartphones, laptops, tablets, LED-verlichting en televisies. Overmatige blootstelling – met name in de avond – verstoort de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon dat essentieel is voor een diepe en herstellende nachtrust.
Symptomen van teveel blauw licht:
-
Slechte slaapkwaliteit
-
Vermoeidheid overdag
-
Vermoeide of branderige ogen
-
Concentratieproblemen
-
Hoofdpijn of migraine
- Slecht bioritme
Wat is een blue block bril?
Een blue block bril is speciaal ontwikkeld om schadelijk blauw licht te filteren. Een goede blauw licht bril blokkeert 100% van het blauwe én groene licht tot 550 nanometer – dit is het deel van het spectrum dat de melatonineproductie het sterkst verstoort. Bij 365 Brillen noemen we dit de Blue Block Goede Nachtrustbril™.
Transparante blauw licht brillen vs. oranje/rode blue block brillen
Er bestaan twee typen blauw licht brillen:
1. Transparante blauw licht brillen
-
Filteren slechts een klein deel blauw licht (tot ~420nm)
-
Nauwelijks effect op slaapkwaliteit
-
Wetenschappelijke onderbouwing is beperkt
-
Wellicht iets minder vermoeide ogen overdag
2. Oranje/rode blue block brillen
-
Blokkeren 100% van het blauwe én groene licht tot 550nm
-
Bevorderen de natuurlijke aanmaak van melatonine
-
Ondersteunen diepe slaap en REM-slaap
Conclusie: Alleen oranje/rode blue block brillen zijn écht effectief voor verbetering van je slaap en bioritme.
Wat is blauw licht?
Voordat we ingaan op de voordelen van oranje/rode blauw licht brillen, ofwel 100% Blueblock brillen, is het belangrijk om te begrijpen wat blauw licht precies is en waarom het schadelijk kan zijn voor onze ogen en gezondheid.
Blauw licht is een type licht dat zich aan het blauwe einde van het lichtspectrum bevindt. Het is een kortgolvig, hoogenergetisch licht dat van nature voorkomt in zonlicht, maar ook wordt uitgezonden door digitale apparaten zoals smartphones, computers, televisies en vrijwel alle moderne verlichting. Dit blauwe licht is het licht waar we wakker en alert van worden. Als je na zonsondergang naar blauw licht kijkt topt je melatonine productie en wordt je dus wakker en alert. Als je goed wilt slapen is dit geen goede combinatie.
Er zijn veel verschillende blauw licht filter brillen. Maar welke blauw filter bril werkt nou echt?
Het blauwe en ook het groene licht hebben dus een sterke invloed op onze nachtrust en welzijn. Maar wat werkt nu wel en wat niet?
Er zijn veel bedrijven die oplossingen bieden om je te beschermen tegen blauw licht. Blauw filter coating, blue light filter bril, Blauw licht bril, Blue blocking coatings, Blue block glasses, Blauw filter bril. Wat zijn nou de verschillen, welke keuze heb ik eigenlijk en wat moet je nu kiezen?
Een product dat je vaak ziet is een "blauw licht filter". Dit is een transparant brillenglas dat soms een licht gele tint heeft en een blauw paarse reflectie van de ontspiegeling. Deze brillen weren zeker een deel van het blauw licht. Dit blauwe licht is echter slechts een zeer klein deel van het lichtspectrum. Om precies te zijn tot 420 nanometer van het lichtspectrum. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze brillen werken. Een veelgehoorde claim van gebruikers is dat ze wel voordelen als “rust voor de ogen” ervaren.
Een goede nachtrust bril weert het lichtspectrum tot 550 nanometer en filtert al het blauwe en groene licht. Deze glazen zijn oranje rood van kleur. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat het dragen van een blauw licht filter bril, tot 550 nanometer, bijdraagt aan een betere nachtrust en een langere diepe slaap. Bij 365 brillen krijg je deze brillenglazen altijd met een geharde superontspiegeling om krassen hinderlijke reflecties te voorkomen.

Bij transparante blauw licht filter brillen, met een "blauwfilter coating", wordt slecht een klein deel tot 420 nanometer van het lichtspectrum gefilterd. Het effect van deze oplossing is (heel) beperkt. Sommige mensen geven aan iets meer rust te ervaren.

Wil je een oplossing tegen al het blauwe licht die écht werkt? Dan moet je kiezen voor een bril die al het blauwe licht tot 550 nanometer tegenhoud. Een blueblock "goede nachtrustbril™”. Deze bril filtert dus 100% al het blauwe licht. Hiermee voorkom je de disruptie, na zonsondergang, van jouw melatonine productie.
Wij adviseren je om ’s avonds twee tot drie uur voor je gaat slapen de blueblock goede nachtrust bril™ te gebruiken en zo al het verstorende blauwe licht te filteren. Wil je een optimaal resultaat voor je slaap behalen, zet dan de bril direct ná zonsondergang op.
De oplossing tegen blauw licht
De oplossing voor een optimale nachtrust en bioritme is om na zonsondergang geen blauw licht meer te “consumeren”. Gebruik hiervoor een blue block bril. Het is natuurlijk heel gezellig én een prima oplossing om overal in je huis kaarsen aan te steken en geen kunstverlichting of schermen aan te zetten. Kaarslicht (vuur) verstoord onze melatonine productie niet. Maar dat is niet zo praktisch om elke avond te doen.
Door 2 tot 3 uur voor het slapen een bril te dragen die het blauwe en groene licht volledig filtert, zorg je er voor dat de productie van melatonine niet verstoord wordt. Dit zorgt voor een betere diepe slaap.


Circadiane ritme en blauw licht
Vóór het technologische tijdperk kwam blauw licht voornamelijk uit zonlicht. Menselijke ogen hebben receptoren die een fotopigment bevatten, genaamd melanopsine. Dat is gevoelig voor licht, vooral blauw licht.
Blootstelling aan blauw licht wordt gedetecteerd door de ogen en geeft aan de pijnappelklier een signaal om de afscheiding van het hormoon melatonine te onderdrukken. Melatonine is een "slaaphormoon" dat helpt bij het reguleren van je circadiane ritme. Als melatonine wordt onderdrukt, blijft je langer wakker, alert en kun je je dagelijkse taken uitvoeren en helder denken. Blootstelling aan blauw licht 's avonds en' s nachts kan melatonine blijven onderdrukken, dit resulteert in een verstoring van de waak-slaapcyclus. Het resultaat. Kwalitatief slecht slapen.
Ons cicardiane ritme, ofwel dag en nacht ritme en onze slaap-waakcycli worden beïnvloed door blauw en groen licht. Als we het blauwe licht van de zon zien, vertelt het licht onze hersenen dat het overdag is om ons alert en wakker te laten voelen. Wanneer de zon ondergaat en het donker wordt, vertelt het verdwijnen van blauw en groen licht onze hersenen dat het nacht is.
Blauw en groen licht dat onze slaap verstoort, wordt gevonden tussen 400-550 nanometer. In onze moderne samenleving kijken we in het op donker onze mobiele telefoons, we kijken tv of doen onze kunstmatige huisverlichting aan. Deze apparaten zenden allemaal blauw licht uit. Dit blauwe licht stuurt een bericht naar de hersenen dat het overdag is, zodat we ons niet gaan ontspannen of ons slaperig gaan voelen. Blootstelling aan blauw en groen licht van digitale apparaten, tv's en kunstverlichting in het donker verstoort onze slaap. Het RIVM, Harvard University en vele andere onderzoeken, hebben aangetoond dat blootstelling aan blauw en groen licht in het donker onze slaap verstoort. Het risico op moderne welvaartsziekte waaronder obesitas, diabetes type 2, depressie, angst, etc neemt toe.
Evolutie van ons licht
Als we kijken naar de evolutie van ons licht, dan is ons lichaam is gewoon eenvoudigweg niet voorbereid op de disruptieve verandering van onze lichtbronnen in de afgelopen 10 jaar. Op korte termijn zijn wij zeker niet in staat evolutionair ons aan te kunnen passen aan de overweldigende hoeveelheid kunstlicht om ons heen.

Moderne verlichting op elektriciteit bestaan al ruim 100 jaar. De laatste 10 jaar is er echter een explosieve groei van kunstmatig licht zoals bijvoorbeeld led verlichting. Deze verlichting wordt tegenwoordig verwerkt in vrijwel elk elektronisch apparaat zoals smartphones, televisies en beeldschermen.
Natuurlijk blauw licht
Licht bestaat uit deeltjes die in golven reizen en energie uitzenden. Deze deeltjes variëren in lengte en sterkte. Hoe korter de golflengte, hoe hoger de energie, en hoe langer de golflengte, hoe lager de energie. Golflengten van licht worden gemeten in nanometers (nm) en elk golflengtebereik heeft een andere kleur.
Blauw licht wordt zowel natuurlijk als kunstmatig aangetroffen. Als je naar buiten gaat, komt blauw licht van de zon. Blauw licht van de zon is essentieel bij het reguleren van je slaap- waakcycli en je biologische klok. Van blauw licht is ook aangetoond dat het de alertheid en reactietijden verbetert en een gevoel van welzijn creëert. Blauw licht van de zon is essentieel. Blauw licht van de zon gaat ook gepaard met alle andere kleuren uit het lichtspectrum, waardoor het een gebalanceerde en gezonde lichtbron is.
Onderstaand zie je een spectrometer meting. Dit is het natuurlijk licht van de zon.
De spectrometing van schermlicht ziet er zo uit. Overmatig veel blauw licht en het grootste deel van het licht spectrum is niet aanwezig. Dit zorgt voor disbalans en geeft onze hersenen een "verkeerd signaal.
De donkere kant van blauw licht
We weten dat hoe korter de golflengte van licht is, hoe groter de hoeveelheid energie die het bevat. Blauw licht dat aan het begin van het zichtbare lichtspectrum gevonden wordt, bevat intense hoeveelheden energie. Blauw licht varieert van 400-495 nm. Het licht in digitale apparaten en kunstverlichting bevat veel meer blauw licht in vergelijking met andere kleuren in het spectrum, wat betekent dat onze ogen te veel ongebalanceerd blauw licht ontvangen. Dit blauwe licht dringt het oog binnen en kan, in de loop van de dag, vermoeide ogen veroorzaken. Dit wordt wel eens “digitale oogstress” genoemd. Heb je hier last van dan is een goede nachtrust bril in combinatie met een bril met blauw licht filter voor overdag, geen overbodige luxe.
De beste blauw licht bril kiezen – Waar moet je op letten?
1. Effectiviteit
✅ Kies voor een bril die 100% van het blauwe en groene licht blokkeert tot 550nm.
✅ Onze Blue Block Goede Nachtrustbrillen™ zijn hierin bewezen effectief.
2. Kwaliteit van de brillenglazen
-
Optisch geslepen kunststof – helder zicht, zonder vertekening
-
Super ontspiegeld – geen hinderlijke reflecties
-
Extra gehard – krasbestendig en duurzaam
3. Op sterkte verkrijgbaar
Bij 365 Brillen leveren we al onze blauw licht brillen op jouw eigen brilrecept – met cilinder, prisma, multifocaal en in vrijwel elke sterkte van -10 t/m +10.
4. Hoogwaardige monturen
Onze monturen zijn:
-
Gemaakt van hypoallergeen acetaat of β-titanium
-
Voorzien van ergonomisch gevormde oortips
-
Duurzaam, lichtgewicht én stijlvol
Voordelen van blue block brillen
✅ Betere slaap: verbeterde aanmaak van melatonine
✅ Minder vermoeide ogen bij schermgebruik
✅ Minder hoofdpijn en migraine
✅ Verhoogde concentratie en productiviteit
✅ Bescherming tegen maculadegeneratie op de lange termijn
Wat is het verschil tussen een blauw licht bril en een computerbril?
-
Een computerbril is afgestemd op kijkafstanden voor beeldschermwerk (vaak op sterkte)
-
Een blauw licht bril filtert schadelijk blauw licht
Bij 365 Brillen kun je beide combineren in één bril: perfect zicht én bescherming.
Prijzen van blauw licht brillen
Bij 365 Brillen koop je een hoogwaardige blauw licht bril tegen een eerlijke prijs:
-
Zonder sterkte: vanaf €129
-
Met brilrecept: vanaf €229
-
Inclusief ontspiegeling en gehard. Brillenglazen van optische topkwaliteit