Blauw licht brillen

Heb ik een blauw licht bril nodig? Of is een blauw licht bril onzin?

Blauw licht brillen zijn tegenwoordig een populaire keuze om onze ogen te beschermen tegen de schadelijke effecten van blauw  licht. 

Maar welk doel heeft het dragen van een blauw licht bril?

De doelen zijn in tweeën te verdelen

Ik wil de kwaliteit van mijn slaap verbeteren. Vooral diepe slaap en rem slaap.

Ik wil meer rust aan mijn ogen hebben bij het gebruik van schermen overdag.

Wist je dat er blauw licht brillen zijn met oranje/rode brillenglazen die 100% effectief zijn bij het blokkeren van blauw licht? We bespreken alles wat je moet weten over deze specifieke soort blauw licht brillen en hoe ze werken.

blueblock blauw licht bril

Wat is blauw licht?

Voordat we ingaan op de voordelen van oranje/rode blauw licht brillen, ofwel 100% Blueblock brillen,  is het belangrijk om te begrijpen wat blauw licht precies is en waarom het schadelijk kan zijn voor onze ogen en gezondheid.

Blauw licht is een type licht dat zich aan het blauwe einde van het lichtspectrum bevindt. Het is een kortgolvig, hoogenergetisch licht dat van nature voorkomt in zonlicht, maar ook wordt uitgezonden door digitale apparaten zoals smartphones, computers, televisies en vrijwel alle moderne verlichting. Dit blauwe licht is het licht waar we wakker en alert van worden. Als je na zonsondergang naar blauw licht kijkt wordt je dus wakker en alert. Als je goed wilt slapen is dit geen goede combinatie.

Licht spectrum natuurlijk blauw licht na zonsondergang    Licht spectrum met kunstverlichting blauw licht na zonsondergang

Licht spectrum na zonsondergang

Licht spectrum na zonsondergang i.c.m. met kunstlicht

De blootstelling aan kunstmatig blauw licht is de laatste jaren zeer sterk toegenomen. Daardoor is het belangrijker geworden onze ogen en hersenen, te beschermen tegen de schadelijke effecten hiervan. 

Evolutie van ons licht

De evolutie van licht gaat sneller dan onze ogen, hersenen en lichaam aan kan. We zij eenvoudigweg niet in staat om ons aan te passen aan de grote veranderingen van ons licht de afgelopen jaren. 


evolutie van blauw licht

Moderne verlichting op elektriciteit bestaan al ruim 100 jaar. De laatste 10 jaar is er echter een explosieve groei van kunstmatig licht zoals bijvoorbeeld led verlichting. Deze verlichting wordt tegenwoordig verwerkt in vrijwel elk elektronisch apparaat zoals smartphones, televisies en beeldschermen.
Blootstelling aan blauw licht, op het juiste moment, is heel erg belangrijk! Het stuurt ons circadiane ritme aan.

Welke blauw licht bril oplossingen zijn er? En welke kies ik?

Transparante blauw licht bril

Bij transparante blauw licht brillen, met volledig transparante brillenglazen, wordt slechts een (heel) klein deel van het blauwe licht tot 420 nanometer van het lichtspectrum gefilterd. Het effect van deze blauw licht bril oplossing is (heel) beperkt. Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat deze oplossing echt ergens mee helpt. Sommige mensen geven wel aan meer rust te ervaren. Deze oplossing heeft géén invloed op het verbeteren van de kwaliteit van onze slaap. Er is überhaupt heel weinig wetenschappelijk bewijs dat transparante blauw licht brillen echt werken. Dit is dus geen blauw licht bril onzin, maar de invloed op ons welzijn is (zeer) beperkt. Kijk ook eens naar de zeer kritische uitzending van Kassa over dit deze transparante “blauw licht brillen”.
Blauw licht bril transparant

Oranje/rode blauw licht bril

Wil je de kwaliteit van je slaap verbeteren met een oplossing tegen al het blauwe licht filtert? Dan kun je het beste kiezen voor een bril die al het blauwe licht tot 550 nanometer tegenhoud. Een 100% blueblock "goede nachtrust bril™” filtert 100% van al het blauwe en groene licht. Door deze bril 2 tot 3 uur voordat je gaat slapen te dragen, zorg je ervoor dat jouw melatonine productie niet verstoord wordt. 

blueblock blauw licht bril oranje/rood

Hoe werken oranje/rode blauw licht blokkerende brillen?

 

Blauw licht brillen die al het blauw licht blokkeren, ofwel Blueblock brillen, zijn speciaal ontworpen om blauw licht te 100% te blokkeren tot 550 nanometer. Bij 365 brillen noemen we dit een “goede nachtrust bril ™”. Alle de rode en gele kleurtinten wordt nog doorgelaten. Net als bij het licht van vuur. Dit wordt bereikt door de speciale tint van de brillenglazen, die vrijwel al het blauwe licht absorbeert.

 

De oranje/rode tint van de brillenglazen helpt om het lichtspectrum te filteren en het blauwe licht dat onze ogen bereikt te verminderen. Dit is vooral handig bij het gebruik van digitale apparaten en bij blootstelling aan kunstmatige verlichting, vooral na zonsondergang.

 

Het blueblock filter van de goede nachtrust bril™ zorgt ervoor dat de productie van melatonine, jouw slaaphormoon, niet verstoord wordt.

 

Hoe te kiezen voor de beste blauw licht bril?

 

Als je op zoek bent naar een goede blauw licht bril, zijn er enkele factoren waar je rekening mee moet houden om de beste optie te kiezen. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste bril:

1. Kijk naar de mate van blokkering: Niet alle blauw licht brillen zijn hetzelfde. Sommige bieden een hogere mate van blokkering dan andere. Kies een bril die minimaal tot 550 nanometer van het blauwe licht blokkeert voor de beste bescherming.

2. Kies een bril met hoogwaardige brillenglazen. Bij 365 brillen zijn alle brillenglazen van optische topkwaliteit!

·        Alle blueblock goede nachtrust brillen™ zijn super ontspiegelt. Deze ontspiegeling zorgt ervoor dat je geen hinderlijke schitteringen ziet en de glazen super helder kijken.

·        De glazen zijn altijd voorzien van een krasbestendige laag waardoor je bril lang meegaat.

·        Het speciale kunststof van de glazen is van geslepen optische kwaliteit,  ipv goedkoop spuitgiet kunststof dat onprettig, niet zuiver en troebel kijkt.

3. Een goede leverancier van blauw licht brillen maakt deze ook op sterkte. Het bewijs van maatwerk van optisch zuivere brillenglazen. Uiteraard kunnen alle brillen bij 365 brillen op sterkte worden gemaakt. Van -10 tot +10, met cilinders, prisma’s, multifocaal, alles is mogelijk.

4. De monturen van 365 brillen zijn van zeer hoge kwaliteit. Alle monturen zijn hypoallergeen en zijn gemaakt van acetaat (hoogwaardig kunststof) of β titanium.

5. Kies het montuur dat past bij jouw stijl. 365 brillen biedt het grootste assortiment blauw licht brillen dat verkrijgbaar is. Er zijn veel verschillende soorten stijlen en kleuren. Weet je niet wat je moet kiezen. Lees dan alle tips bij “hoe kies ik het juiste montuur

6. Twijfel je eraan of je een bril op sterkte nodig hebt? Doe dan de 10 seconden online oogtest of de 10 seconden online leestest.

 

Wat zijn de voordelen van goede blauw licht brillen

 

Er zijn veel voordelen verbonden aan het dragen blauw licht brillen. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet:

 

1. Verbetert je slaapkwaliteit: Blootstelling aan blauw licht in de avonduren kan de productie van melatonine verstoren, wat leidt tot slaapproblemen. Door oranje/rode blauw licht blokkerende brillen te dragen, kan de productie van melatonine worden gestimuleerd, waardoor je beter kunt slapen en uitgerust wakker kunt worden.

2. Verlaagt het risico op oogaandoeningen: Langdurige blootstelling aan blauw licht kan leiden tot oogaandoeningen zoals maculadegeneratie. Door oranje/rode blauw licht blokkerende brillen te dragen, kan de hoeveelheid blauw licht die onze ogen bereikt worden verminderd, waardoor het risico op deze aandoeningen wordt verlaagd.

4. Verhoogt de visuele helderheid: Omdat blauw licht brillen de hoeveelheid blauw licht die onze ogen bereikt verminderen, kunnen ze helpen om de visuele helderheid te verbeteren en de schittering te verminderen bij het gebruik van digitale apparaten.

5. Vermindert hoofdpijn: Blootstelling aan blauw licht kan hoofdpijn en migraine veroorzaken, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor licht. Blauw licht brillen kunnen helpen om deze symptomen te verminderen door de hoeveelheid blauw licht die onze ogen bereikt te verminderen.

 

Conclusie

Blauw licht brillen zijn de effectiefste manier om onze ogen te beschermen tegen de schadelijke effecten van blauw licht, vooral tijdens het gebruik van digitale apparaten. Ze bieden vele voordelen, waaronder het verbeteren van de slaapkwaliteit, het verlagen van het risico op oogaandoeningen, het verhogen van de visuele helderheid, het verminderen van hoofdpijn en migraine, en het verminderen van de oogvermoeidheid.

 

Het is belangrijk om op te merken dat blauw licht brillen geen vervanging zijn voor een goede oogzorg en oogrust. Het is nog steeds belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens het gebruik van digitale apparaten en om je ogen rust te geven door voldoende te slapen.

 

In het kort bieden blauw licht brillen een effectieve manier om onze ogen te beschermen tegen blauw licht en de schadelijke effecten ervan. Door rekening te houden met verschillende factoren bij het kiezen van de juiste blauw licht bril, kun je genieten van de voordelen van deze brillen en je slaap beschermen tijdens het gebruik van digitale apparaten.

 

Wat is het verschil tussen een computerbril en een blauw licht bril

Bij een blauw licht bril gaat het om de filtering van blauw licht. Een computerbril is een bril op sterkte die gebruikt wordt door mensen die een leesbril nodig hebben om op de computer te kunnen kijken. Dit is meestal pas nadat je de leeftijd van 40(-45) gepasseerd bent. Alle informatie vind je bij onze informatie over beeldschermbrillen. Je kunt deze twee brillen dus combineren in een blauw licht bril voor de computer en lezen!

Wat kost een blauw licht bril?

Bij 365 brillen koop je een blauw licht bril van top kwaliteit. Zeer goede kwaliteit monturen en optisch geslepen, ontspiegelde en geharde brillenglazen. Zonder sterkte beginnen de prijzen bij 109 euro en met je eigen brilsterkte vanaf 159 euro.

Veel succes met kiezen!