Een goede nachtrust bril™ houdt 100% van het blauwe licht tegen en is een bril met rood oranje glazen. Dit licht heeft sterke invloed op de kwaliteit van jouw slaap. Door deze bril te gebruiken val je gemakkelijker in slaap en wordt jouw slaap kwalitatief veel beter. 

Wij maken ook goede nachtrust brillen™ op sterkte. Volg na je montuurkeuze eenvoudig de instructies bij het kiezen van je de juiste brillenglazen.

Bij welke groep hoor jij?

90% van de Nederlandse bevolking sluit zijn of haar dag af achter een scherm. ’s Avonds achter de laptop, of nog even voor het slapen gaan op je smartphone. Herkenbaar? Het lijkt normaal maar het heeft serieuze consequenties voor ons persoonlijke welzijn, het herstel van ons lichaam en onze hersenen.

Hoe zit dat dan met blauw licht?

Vooral blauw (en groen) licht heeft veel invloed op onze slaap en ons dag en nacht ritme ofwel ons circadiane ritme. Door blootstelling aan blauw licht na zonsondergang, tot 550 nanometer, wordt de melatonine productie van ons lichaam verstoord. Melatonine is het hormoon dat het lichaam aanmaakt om goed en vooral diep te kunnen slapen.

De diepe slaap fase bepaald grotendeels de kwaliteit van je slaap en is essentieel voor het herstel van spieren, hersenen en het volledige lichaam. Zonder diepe slaap weinig herstel. Ben je een sporter en wil je meer en sneller resultaat, of ben je juist niet zo gezond en heb je last van overgewicht. De diepe slaap is essentieel om je resultaten en gezondheid sneller te verbeteren.

De verstoring van ons circadiane ritme door blauw en groen licht leidt tot een slechte slaap kwaliteit. Je slaapt wel, maar de effectiviteit van herstel tijdens je slaap is laag. Er is veel wetenschappelijk onderzoek dat dit bewijst, bijvoorbeeld van het RIVM. (Onderaan deze pagina vind je nog meer onderzoeken).

Iedereen weet wat een paar nachten slecht slapen met je doet. Structureel een slechte slaapkwaliteit heeft een sterk negatief effect op welvaartziektes zoals overgewicht, stress, verstoord immuun systeem en disbalans in energie. Ben je juist actief en sportief dan boek je meer progressie door goed te slapen.

De oplossing tegen blauw licht

De oplossing is om na zonsondergang geen blauw licht meer te “consumeren”. Het is natuurlijk heel gezellig én een oplossing om overal in je huis kaarsen aan te steken. Maar dat is niet zo praktisch om elke avond te doen.

Door 2 tot 3 uur voor het slapen een bril te dragen die het blauwe en groene licht volledig filtert, zorg je er voor dat de productie van melatonine niet verstoord wordt. Dit zorgt voor een betere diepe slaap.

Spectrum daglicht
Spectrum kunstlicht
Spectrum na zonsondergang
Spectrum na zonsondergang i.c.m. met kunstlicht

Er zijn veel verschillende blauw licht filter brillen. Maar welke blauw filter bril werkt nou echt?

Het blauwe en ook het groene licht hebben dus een sterke invloed op onze nachtrust en welzijn. Maar wat werkt nu wel en wat niet?

Er zijn veel bedrijven die oplossingen bieden om je te beschermen tegen blauw licht. Blauw filter coating, blue light filter bril, Blauw licht bril, Blue blocking coatings, Blue block glasses, Blauw filter bril. Wat zijn de verschillen, welke keuze heb ik eigenlijk en wat moet je nu kiezen?

De gangbare blauwfilter coating oplossing, is een transparant brillenglas dat vaak een licht gele tint heeft en een blauw paarse reflectie van de ontspiegeling. Deze brillen weren zeker blauw licht. Dit blauwe licht is echter slechts een zeer klein deel van het lichtspectrum. Om precies te zijn tot 420 nanometer van het lichtspectrum. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze brillen werken. Een veelgehoorde claim van gebruikers is dat ze wel voordelen als “rust voor de ogen” ervaren.

Een goede nachtrust bril weert het lichtspectrum tot 550 nanometer en filtert al het blauwe en groene licht. Deze glazen zijn oranje rood van kleur. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat het dragen van een blauw licht filter bril, tot 550 nanometer, bijdraagt aan een betere nachtrust en een langere diepe slaap. Bij 365 brillen krijg je deze brillenglazen altijd met een geharde superontspiegeling om hinderlijke reflecties te voorkomen.

Bij transparante blauw licht filter brillen, met een "blauwfilter coating", wordt slecht een klein deel tot 420 nanometer van het lichtspectrum gefilterd. Het effect van deze oplossing is (heel) beperkt. Sommige mensen geven aan iets meer rust te ervaren.

Wil je een oplossing tegen al het blauwe licht die écht werkt? Dan moet je kiezen voor een bril die al het blauwe licht tot 550 nanometer tegenhoud. Een blueblock "goede nachtrustbril™”. Deze bril filtert dus 100% al het blauwe licht. Hiermee voorkom je de disruptie, na zonsondergang, van jouw melatonine productie.

Wij adviseren je om ’s avonds twee tot drie uur voor je gaat slapen de blueblock goede nachtrust bril™ te gebruiken en zo al het verstorende blauwe licht te filteren. 

Bij 365 brillen kunnen we van elk montuur dat je kiest een blueblock goede nachtrust bril™ maken. 

Wat ik zie wat jij ziet

Wat zie je door een goede nachtrust bril™. Eigenlijk zie je alles behalve het blauwe licht. Als je eenmaal gewend bent om na zonsondergang door deze bril te kijken, kun je nauwelijks bevatten hoe je ooit zonder hebt gedaan. Het blauwe licht van schermen is vaak zo fel dat het gewoonweg gevoelig is aan de ogen als je de bril af zet en direct in het licht van een scherm kijkt.

Circadiane ritme en blauw licht

Vóór het technologische tijdperk kwam blauw licht voornamelijk uit zonlicht. Menselijke ogen hebben receptoren die een fotopigment bevatten, genaamd melanopsine. Dat is gevoelig voor licht, vooral blauw licht.

Blootstelling aan blauw licht wordt gedetecteerd door de ogen en geeft aan de pijnappelklier een signaal om de afscheiding van het hormoon melatonine te onderdrukken. Melatonine is een slaaphormoon dat helpt bij het reguleren van je circadiane ritme. Als melatonine wordt onderdrukt, blijft je langer wakker, alert en kun je je dagelijkse taken uitvoeren en helder denken. Blootstelling aan blauw licht 's avonds en' s nachts kan melatonine blijven onderdrukken, dit resulteert in een verstoring van de waak-slaapcyclus.

Ons cicardiane ritme, ofwel dag en nacht ritme en onze slaap-waakcycli worden beïnvloed door blauw en groen licht. Als we het blauwe licht van de zon zien, vertelt het licht onze hersenen dat het overdag is om ons alert en wakker te laten voelen. Wanneer de zon ondergaat en het donker wordt, vertelt het verdwijnen van blauw en groen licht onze hersenen dat het nacht is.

Blauw en groen licht dat onze slaap verstoort, wordt gevonden tussen 400-550 nanometer. In onze moderne samenleving kijken we in het donker onze mobiele telefoons, we kijken tv of doen onze kunstmatige huisverlichting aan. Deze apparaten zenden allemaal blauw licht uit. Dit blauwe licht stuurt een bericht naar de hersenen dat het overdag is, zodat we ons niet gaan ontspannen of ons slaperig gaan voelen. Blootstelling aan blauw en groen licht van digitale apparaten, tv's en kunstverlichting in het donker verstoort onze slaap. Het RIVM, Harvard University en vele andere onderzoeken, hebben aangetoond dat blootstelling aan blauw en groen licht in het donker onze slaap verstoort. Het risico op moderne welvaartsziekte waaronder obesitas, diabetes type 2, depressie, angst, etc neemt toe.

Evolutie van ons licht

Als we kijken naar de evolutie van ons licht, dan is ons lichaam is gewoon eenvoudigweg niet voorbereid op de disruptieve verandering van onze lichtbronnen in de afgelopen 10 jaar. Op korte termijn zijn wij zeker niet in staat evolutionair ons aan te kunnen passen aan de overweldigende hoeveelheid kunstlicht om ons heen.

Evolutie van ons licht

Moderne verlichting op elektriciteit bestaan al ruim 100 jaar. De laatste 10 jaar is er echter een explosieve groei van kunstmatig licht zoals bijvoorbeeld led verlichting. Deze verlichting wordt tegenwoordig verwerkt in vrijwel elk elektronisch apparaat zoals smartphones, televisies en beeldschermen.

Natuurlijk blauw licht

Licht bestaat uit deeltjes die in golven reizen en energie uitzenden. Deze deeltjes variëren in lengte en sterkte. Hoe korter de golflengte, hoe hoger de energie, en hoe langer de golflengte, hoe lager de energie. Golflengten van licht worden gemeten in nanometers (nm) en elk golflengtebereik heeft een andere kleur.

Blauw licht wordt zowel natuurlijk als kunstmatig aangetroffen. Als je naar buiten gaat, komt blauw licht van de zon. Blauw licht van de zon is essentieel bij het reguleren van je slaap- waakcycli en je biologische klok. Van blauw licht is ook aangetoond dat het de alertheid en reactietijden verbetert en een gevoel van welzijn creëert. Blauw licht van de zon is essentieel. Blauw licht van de zon gaat ook gepaard met alle andere kleuren uit het lichtspectrum, waardoor het een gebalanceerde en gezonde lichtbron is.

De donkere kant van blauw licht

We weten dat hoe korter de golflengte van licht is, hoe groter de hoeveelheid energie die het bevat. Blauw licht dat aan het begin van het zichtbare lichtspectrum gevonden wordt, bevat intense hoeveelheden energie. Blauw licht varieert van 400-495 nm. Het licht in digitale apparaten en kunstverlichting bevat veel meer blauw licht in vergelijking met andere kleuren in het spectrum, wat betekent dat onze ogen te veel ongebalanceerd blauw licht ontvangen. Dit blauwe licht dringt het oog binnen en kan, in de loop van de dag, vermoeide ogen veroorzaken. Dit wordt wel eens “digitale oogstress” genoemd. Heb je hier last van dan is een goede nachtrust bril in combinatie met een bril met blauw licht filter voor overdag, geen overbodige luxe

Biohackers

Bio…wat? Voor veel "biohackers" is biohacking het maken van kleine, stapsgewijze veranderingen in dieet of levensstijl om verbeteringen aan te brengen in gezondheid en welzijn.

Over blauw licht zijn biohackers het allemaal volledig eens. Vermijd blauw licht na zonsondergang zoveel mogelijk! Een bril die volledig blauw en groen licht blokkeert hoort, naast goede voeding en bewegen, bij de basis uitrusting van biohackers. Je zou het een “licht dieet” mogen noemen.

Relevante wetenschappelijke artikelen over slaap, vermoeidheid en blauw Licht.

  • Beccuti, & Pannain (2011). Sleep and obesity. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 14(4)
  • Cajochen (2007). "Alerting effects of light." Sleep medicine reviews 11.6 (2007): 453-464.
  • Chang, Anne-Marie, et al., (2015). "Evening use of light-emitting eReaders negatively affects sleep, circadian timing, and next-morning alertness." Proceedings of the National Academy of Sciences 112.4 (2015): 1232-1237.
  • Chellappa et al., (2012). "Human melatonin and alerting response to blue-enriched light depend on a polymorphism in the clock gene PER3." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 97.3 (2012): E433-E437.
  • Chellappa, et al., (2013). Acute exposure to evening blue‐enriched light impacts on human sleep. Journal of sleep research, 22(5), 573-580.
  • Gooley, Joshua J., et al., (2010). "Exposure to room light before bedtime suppresses melatonin onset and shortens melatonin duration in humans." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 96.3 (2010): E463-E472.
  • Golombek, D. A., & Rosenstein, R. E. (2010). Physiology of circadian entrainment. Physiological reviews, 90(3), 1063-110
  • Gezondheidsraad (2017). Gezondheidsrisico’s door nachtwerk Nr. 2017/17A, 2017 (PDF bron)
  • Kerkhof et al., (2018). Schermgebruik, blauw licht en slaap. RIVM Rapport 2018-0147. https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2018-0147.pdf
  • Kayumov, Leonid, et al., (2005). "Blocking low-wavelength light prevents nocturnal melatonin suppression with no adverse effect on performance during simulated shift work." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism90.5 (2005): 2755-2761.
  • Mortazavi., et al., (2018). "Blocking short-wavelength component of the visible light emitted by smartphones’ screens improves human sleep quality." Journal of biomedical physics & engineering 8.4 (2018): 375.
  • Phillips, A. J., Vidafar, P., Burns, A. C., McGlashan, E. M., Anderson, C., Rajaratnam, S. M., ... & Cain, S. W. (2019). High sensitivity and interindividual variability in the response of the human circadian system to evening light. Proceedings of the National Academy of Sciences, 116(24), 12019-12024
  • Shechter, Ari, et al., (2018). Blocking nocturnal blue light for insomnia: A randomized controlled trial. Journal of psychiatric research96 (2018): 196-202.
  • Rahman, Shadab A., et al., (2011). “Spectral modulation attenuates molecular, endocrine, and neurobehavioral disruption induced by nocturnal light exposure.” American Journal of Physiology 300.3 (2011): E518-E527.
  • Reiter, Russel J., et al., (2007). "Light at night, chronodisruption, melatonin suppression, and cancer risk: a review." Critical Reviews™ in Oncogenesis 13.4 (2007).
  • Reiter, Russel, et al., (2018). Mitochondria: Central organelles for melatonin′ s antioxidant and anti-aging actions. Molecules 23.2 (2018): 509.
  • Sasseville, Alexandre, et al., (2006). "Blue blocker glasses impede the capacity of bright light to suppress melatonin production." Journal of pineal research 41.1 (2006): 73-78.
  • Van der Lely et al., (2015). "Blue blocker glasses as a countermeasure for alerting effects of evening LED diode screen exposure in male teenagers." Journal of Adolescent Health 56.1 (2015): 113-119.

Boeken

  • Why We Sleep
  • The New Science of Sleep and Dreams
  • Auteur: Matthew Walker Taal: Engels