Varifocaal, Varilux, Varifocus, Variview, Varimatic, Multifocus,….. allemaal synoniemen en woorden voor hetzelfde product, “multifocale brillenglazen”.

Wat zijn multifocale brillenglazen?

Met multifocale brillenglazen kun je scherp zien van veraf naar tussenafstand, zoals bij een beeldschermgebruik, tot aan leesafstand. Dit gaat zonder onderbreking. Er zijn heel veel voordelen bij het gebruik van multifocale brillen maar er zijn ook wat zaken waar je op moet letten. Vooral bij regelmatig beeldschermwerk.

Bij 365 brillen maken wij het je graag eenvoudig. Wij gebruiken altijd de beste kwaliteit digitaal geproduceerde multifocale brillenglazen. 

Een multifocale bril is perfect om de hele dag te dragen. Kijken van veraf-, naar computerafstand-, naar dichtbij gaat geleidelijk. Voor wie echt maar één bril wil gebruiken is dit de perfecte oplossing.

Voordelen van een multifocale bril

  • Scherp zicht op alle afstanden van oneindig tot leesafstand
  • Gemakkelijk de hele dag ophouden

Nadelen van een multifocale bril

Geen ergonomische lichaamshouding bij beeldscherm gebruik. Het hoofd moet opgetild worden, om door het beeldscherm deel van het brillenglas te kijken. Het is daarom altijd raadzaam om voor beeldschermwerk een aparte bril aan te schaffen die een optimale werkhouding garandeert

Ergonomie bij kijken op een beeldscherm en leeswerk met een multifocale bril

Ergonomie bij kijken op een beeldscherm met een computer-leesbril

Ergonomie bij het kijken op een beeldscherm met een gewone leesbril

Het gezichtsveld van de multifocale bril heeft, bij zijwaarts en naar onder kijken bij élk multifocaal brillenglas wat vertekening. In deze gebieden kijkt het multifocale glas niet 100% scherp. Hoe deze vertekening ervaren wordt hangt af van de individuele verte en leessterkte en de ervaring van de drager zelf.

Kosten multifocale glazen

Bij 365 brillen hebben we twee oplossingen voor multifocale brillen.

VOLGENS BRILRECEPT OP MAAT 150 EURO

Heb je geen bril voor de verte of contactlenzen? Kies dan:

ZONDER BRILRECPT 70 EURO.

Altijd inclusief hardingslaag en superontspiegeling.

Computer-leesbril, beeldschermbril

Wil je de juiste ergonomische houding tijden werken achter een beeldscherm. Lees hier alles over computer leesbrillen (beeldschermbrillen).

Geschiedenis van multifocale brillenglazen

Het eerste octrooi voor de multifocale bril was een Brits octrooi, verleend aan Owen Aves in 1907. Dit patent omvatte het fabricageproces en het ontwerp. Dit werd echter nooit op de markt werd gebracht. In tegenstelling tot moderne multifocale brillenglazen bestond het uit een conische achterzijde en een cilindrisch voorzijde met tegengestelde assen om een sterkte verschil van veraf naar dichtbij te creëren.

De oppervlaktestructuur van de eerste multifocale glazen leek nog steeds op een bifocale lens, met een bovenste, aberratievrije helft van het oppervlak voor ver zicht en een vrij groot "segment" voor helder zicht dichtbij. De doorbraak in gebruikersaanpassing en comfort, evenals perifere en dynamische visie vond echter plaats in 1972.

Vroege multifocale brillenglazen waren relatief ruwe ontwerpen. Rechts en links waren identieke brillenglazen met variabele sterkte met afstand- en leessterkte in respectievelijk het bovenste en onderste deel van het glas.

Het symmetrische ontwerp van de brillenglazen was echter moeilijk te accepteren voor dragers, omdat de ogen over het algemeen asymmetrisch werken. Als je naar rechts kijkt, ziet je rechteroog temporaal en links nasaal. Moderne geavanceerde multifocale brillenglazen zijn asymmetrisch ontworpen voor een grotere acceptatie door de drager en omvatten speciale ontwerpen om tegemoet te komen aan veel verschillende soorten dragers.

De typische multifocale lens wordt gemaakt van een zogenaamde blank lens. Dat ziet er uit als dikke ijshockey puck van doorzichtig kunststof. Deze half afgewerkte lens is gevormd met een asymmetrisch sterkteverloop op de voorkant van het brillenglas. Aan de achterzijde wordt een op maat gemaakt oppervlak geproduceerd op basis van het brilrecept van de drager. Bij traditionele slijp methodes, met een metalen slijpkop en schuurpapier ontstaan er onzuiverheden in het brillenglas, vooral bij hoge sterktes. Freeform-digitaal geslepen glazen zijn op maat gemaakt voor elk recept en hebben dit probleem niet.

Sinds de jaren 80 zijn wij in staat om ongewenste afwijkingen te minimaliseren door verbeteringen in wiskundige berekening van lensoppervlakken. Daardoor is er meer controle over het ontwerp van het multifocale brillenglas.

Tegenwoordig kunnen de complexe oppervlakken van een multifocaal brillenglas worden gefreesd en gepolijst met computergestuurde machines, waardoor freeform-digitaal slijpen mogelijk is. Het resultaat, de zuiverste multifocale bril.